Powered by Smartsupp
This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Darmowa dostawa do Paczkomatu InPost 📦 dla zamówień od 150 zł

Nagietek - właściwości w kosmetykach, za które go pokochasz

Nagietek lekarski od wieków jest wykorzystywany w medycynie naturalnej. Doceniamy go za cenny skład biochemiczny, szerokie spektrum działania i dostępność. Miłym dodatkiem i wisienką na torcie jest sam wygląd nagietka - jaskrawe, złoto-pomarańczowe kwiatostany do złudzenia przypominają słońce. A jak wiadomo, słońce wszyscy kochamy.

Kwestie wyglądu zostawiamy jednak specom od estetyki, my skupimy się na działaniu. Nagietek właściwości ma wiele, z tego względu z powodzeniem stosuje się go zarówno wewnętrznie (w postaci herbatek, naparów oraz suplementów diety) jak i zewnętrznie (maści, kremy i inne kosmetyki). W tym tekście skupimy się na działaniu nagietka na skórę.

Kwiat nagietka - właściwości kryją się w składzie

Nagietek skrywa w sobie mnóstwo substancji aktywnych, które definiują jego właściwości i nieocenione działanie. Jest ich naprawdę dużo, ale wśród najistotniejszych wymienia się saponiny triterpenowe, sterole, kumaryny, flawonoidy, czy związki śluzowe. Kwiaty są bogate także w żywice, polisacharydy, kwasy organiczne, czy witaminę C. Poniżej krótko opisujemy najważniejsze z nich:

  • saponiny - mają zdolność do tworzenia piany w kontakcie z wodą, dlatego bardzo chętnie wykorzystujemy je do produkcji mydeł w kostce. Dodatkowo (a może przede wszystkim) wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Polecane w pielęgnacji skóry atopowej czy z łuszczycą

  • kumaryny i flawonoidy - kolejne cenne składniki, za które kochamy nagietek. Właściwości kumaryn skupiają się wokół działania antyoksydacyjnego. Dla przypomnienia - antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, zapobiegając stanom zapalnym i starzeniu się skóry.

  • związki śluzowe - stosowane w kosmetykach zmiękczają skórę i pełnią funkcję ochronną.

Nagietek - właściwości kosmetyczne

Nagietek jest często wykorzystywany w różnego rodzaju kosmetykach i pod różnymi postaciami. W recepturach wykorzystuje się:

  • napary z kwiatostanów nagietka - czyli w zasadzie najprostszy ekstrakt wodny, prosty do przyrządzenia nawet w domowych warunkach

  • ekstrakty glicerynowe/alkoholowe - przygotowywane według konkretnych receptur - tak, by do esencji przeszło jak najwięcej tego, co w nagietku najcenniejsze. Chodzi głównie o wspomniane powyżej trójterpeny, flawonoidy i przeciwutleniacze

  • ekstrakty olejowe - inaczej: maceraty. Kwiaty macerują się czasem kilka tygodni, w wybranym oleju - najczęściej słonecznikowym. W tym czasie oddają miksturze cenne związki - rozpuszczalne w tłuszczach.

  • ekstrakt w proszku - dodawany najczęściej do glinek/maseczek DIY

To, w jakiej postaci znajdziecie nagietek w danym kosmetyku zależy od jego postaci.

Mydło nagietkowe

Oczywiście mydło musi spełniać swoją podstawową funkcję, jaką jest oczyszczanie skóry. Dobrze jednak, jeśli przy okazji ją pielęgnuje i pomaga w odżywieniu. W tym mają właśnie pomóc ekstrakty roślinne, dodawane do mydeł w kostce.

Mydło z nagietkiem najczęściej zwiera napar/ekstrakt wodny z nagietka oraz olej nagietkowy (macerat). Dzięki temu skutecznie wygładza, regeneruje i niweluje szorstkość naskórka. Często sprawdza się w pielęgnacji skóry z AZS. Zupełnie przy okazji świetnie się pieni, ale to akurat zasługa saponin, o których pisaliśmy powyżej.

Krem nagietkowy

Jeśli chodzi o nagietek - właściwości kosmetyczne tego złotego kwiatu nie ograniczają się do mydeł. Popularne są bowiem także kremy z nagietkiem. Tego typu produkty - najczęściej zawierają w składzie olej nagietkowy oraz ekstrakty - glicerynowe i wodne.

Producenci gwarantują odnowę naskórka, jego regenerację i ukojenie zmian zapalnych. Ma to sens, bo jak wiadomo - nagietek przyspiesza gojenie się ran i owrzodzeń.

Nagietek - właściwości w pozostałych kosmetykach

Krem i mydło to nie wszystko. Nagietek często gości także w tonikach i serach do twarzy - polecanych zwłaszcza do cery wrażliwej, zapalnej, naczynkowej. Jest też wdzięcznym składnikiem kosmetyków do przygotowania własnoręcznie, w domu.

Niektórzy polecają mocne napary - przykładane na miejsca ze zmianami zapalnymi lub ranami - to jednak nie zawsze dobre rozwiązanie, bo nagietek, jak każda roślina, może w niektórych przypadkach wykazywać działanie drażniące. Z tego względu zawsze zalecamy ostrożność i...zdrowy rozsądek.

Jak jeszcze wykorzystać kwiaty nagietka?

  • dodatek do kąpieli - mocny napar dodany do wanny wypełnionej ciepłą wodą zadziała na skórę łagodząco i regenerująco; takie kąpiele warto stosować jednak nie częściej niż raz w tygodniu;

  • domowy tonik do twarzy - tu sprawdzi się delikatny ekstrakt wodny, inaczej napar z nagietka. Właściwości takiego preparatu to wyrównanie pH skóry i regeneracja komórek naskórka.

Miejsce na Twój komentarz

Pamiętaj, że każdy komentarz moderujemy przed publikacją

Koszyk

Congratulations! Your order qualifies for free shipping Brakuje Ci 150 zł do darmowej dostawy.
No more products available for purchase

Twój koszyk jest pusty